Information och Glad påsk till VH från Rosendal

I drygt två veckor har vi på Rosendalsgymnasiet bedrivit fjärrundervisning. Från en dag till en annan stängdes skolbyggnaden för elever och lärandet skulle ske via distans och hemifrån. Det har varit fantastiskt att se hur elever, lärare och personal har samarbetat och hjälpts åt för att få det att fungera.

Närvaron bland eleverna är god. Lektionerna följer ordinarie schema, lärarna tar närvaro och för in den i Dexter som vanligt. Om din ungdom är sjuk och inte kan följa undervisningen är det viktigt att du sjukanmäler hen. 

Varje vecka skickar elevhälsoteamet ett nyhetsbrev till eleverna med fokus på hälsofrämjande åtgärder kopplat till att vi nu bedriver fjärrundervisning.

Ganska många elever vittnar om att det är svårare att hålla de dagliga rutinerna och strukturerna då arbetet sker hemifrån och här kan ni vårdnadshavare hjälpa till och stötta. Här är några tips som är bra att tänka på för att få fjärrundervisningen att fungera:

- Gå upp på morgonen 

En av de viktigaste rutinerna är att komma upp i tid på morgonen. Här kan ni  vårdnadshavare behöva hjälpa er ungdom. Att inte vända på dygnsrytmen utan försöka gå upp samma tid som vanligt och även gå och lägga sig i tid. Att duscha och klä på sig och äta frukost innan första lektionen börjar.

- Ordna en bra lärmiljö

En fungerande arbetsplats där man pluggar. Man kan behöva sitta skönt och varierat, ha god belysning och en plats där man kan få lugn och ro. Att sitta i soffan eller sängen med en film på i bakgrunden kanske känns skönt, men gör det svårare att koncentrera sig. 

- Planera skolarbetet

En viktig sak är planeringen av skolarbetet. Att visuellt synliggöra arbetsdagen och veckan hjälper. Man mår bra av att få stryka en uppgift man gjort. Planera även in ledig tid. Det är lätt att skolarbete och ledig tid går ihop då man arbetar hemifrån. 

- Glöm inte pauserna och maten

Vi vet att rörlighet är viktigt för hjärnan. En fysisk aktivitet bara några minuter är bättre än inget. Att gå ut, andas frisk luft och få solljus. Matens betydelse får vi inte glömma. Det påverkar såväl ork som koncentration i hög utsträckning. Kanske kan du och din ungdom laga lunchlådor, som ungdomen kan äta under lunchrasten. 

- Det sociala sammanhanget

Ett socialt sammanhang är också viktigt. I och med fjärrundervisning har förutsättningarna ändrats. Samtidigt som man behöver begränsa mobilanvändandet och sociala medier under skoltid, så kan man behöva hjälpa sin ungdom att hitta en social gemenskap. 

För gärna dialog med din ungdom kring dessa frågor. Tillsammans kommer ni säkert på kloka lösningar.

I situationer som nu, när vi får ny information dagligen och man oroar sig på flera plan för sin familj, sina vänner, att bli sjuk mm. är det extra viktigt att skapa trygghet för våra ungdomar. På uppsala.se/covid-19 samlar Uppsala kommun i första hand uppdaterad information som gäller förskola och skola, men även annan information om verksamheter inom Uppsala kommun. 

Nu inför påsklovet vill vi även informera om att kommunens ungdomsjour har märkt att det är fler ungdomar än vanligt som rör sig utomhus på stan sent på kvällarna och Polisen i Uppsala uttrycker en oro att ungdomar kan hamna i problem. 

Om du har frågor och funderingar kopplat till din ungdom och studierna kan du alltid höra av dig till oss på skolan - till mentor, till elevhälsoteamet eller till oss i skolledningen. Vi finns här för alla Rosendalare!

Nu önskar vi alla en välförtjänt vila under påsklovet med solsken och mycket påskmys. Fjärrundervisningen startar igen tisdagen den 14 april. 

14 april 2020