Gymnasievalet 2024

Nu är det dags för dig som går i årskurs nio eller på ett introduktionsprogram att söka till gymnasiet. Det finns många program att välja på.

Så ansöker du till gymnasiet

Ansökan gör du på gymnasievalet.uppsala.se 22 januari–15 februari. Logga in med din e-legitimation. Om du saknar e-legitimation kan du få inloggningsuppgifter av studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Tänk på att lägga till flera olika val i din ansökan. Rangordna dina val så att utbildningen du helst vill gå ligger överst och så vidare.

Läs mer om antagning till gymnasiet på uppsala.se

Skolor och program

På uppsala.se kan du se vilka program och skolor det finns att välja mellan. Där finns även mycket annan information som du kan behöva inför ditt val till gymnasiet.

Gymnasieskolans yrkesprogram ger grundläggande behörighet till högskola och universitet

Från och med höstterminen 2023 behöver du som börjar ett yrkesprogram inte längre välja till grundläggande högskolebehörighet. De extra kurserna ingår i stället i din utbildning.

Som elev på ett yrkesprogram kan du välja bort kurserna som ger grundläggande högskolebehörighet. Då får du en yrkesexamen.

Mer information finns på skolverket.se

Gå på öppet hus – det är smart

De flesta gymnasieskolorna har öppet hus innan det är dags att söka. Ta chansen och gå på öppet hus hos alla skolor som du är intresserad av. Det är smart. Då kan du jämföra och hitta skolorna som känns bäst för dig.

På öppet hus träffar du lärare och elever. Du kan gå runt i lokalerna, fråga hur en dag ser ut och hur det fungerar med föreningsliv, elevråd, elevhälsa, studiestöd och läxhjälp. Och känn efter hur det är att resa till skolan.

Viktiga datum gymnasievalet 2024

22 januari–15 februari: Sök gymnasieutbildning och gymnasieskola på gymnasievalet.uppsala.se.
Kom ihåg att bekräfta din ansökan.

April: Preliminär antagning. Du ser resultatet på gymnasievalet.uppsala.se

30 april–15 maj: Du kan göra ett omval till gymnasiet.

1 juli: Du ser den slutliga antagningen genom att logga in på din ansökan.

2–10 juli: Svara på ditt antagningsbesked, det gäller även dig som har kommit in på ditt förstahandsval. Svara på antagningsbeskedet genom att logga in på din ansökningssida och klicka på länken svara.

Slutet av juli: Du ser antagningsresultatet efter svarsperioden. Du kan nu ha antagits på nytt högre rankat valalternativ om du har tackat ja till att stå kvar som reserv.

Läs mer om tidplanen för gymnasievalet

22 januari 2024