För dig som är relativt nyanländ ungdom 16–19 år erbjuder sprint en väg in i samhället och en möjlighet att utvecklas språkligt samtidigt som du får kunskaper och betyg som leder vidare till gymnasiestudier.

Vad är Sprint?

Sprint står för Språkintroduktionsprogrammet, ett individuellt gymnasieprogram med tyngdpunkt på att lära sig svenska och läsa in grundskolekompetens. Här på Rosendal har Sprinteleverna möjlighet att nå tolv betyg, vilket är vad som behövs för att bli behörig till ett teoretiskt gymnasieprogram.

Hur kommer eleverna in på Sprint?

Sprintgymnasiet (i gamla Bolandgymnasiets lokaler) kartlägger nyanlända ungdomars kunskaper och placerar dem på de skolor i Uppsala kommun som har Sprint. Det går inte att ansöka till en viss skola, men vi försöker se till att de som vill läsa vidare på ett teoretiskt gymnasieprogram går Sprint på en gymnasieskola som har teoretiska program. Vi har i år plats för 100 elever i våra fem Sprintklasser på Rosendal.

Hur länge går eleverna på Sprint?

Det beror på var eleverna befinner sig när de kommer in, men ungefär två år. En del är snabba och klarar det på ett år. Sprint är ett individuellt program, vilket betyder att vi har olika lösningar för olika personer.

Vad gör eleverna efter Sprint?

Det beror på hur gamla eleverna är när de går ut. De som är under 20 kan börja på ett nationellt gymnasieprogram, då kan de söka hit till Sam eller Natur eller till någon annan gymnasieskola. Vi har flera gamla sprintare på både Na och Sa på Rosendal. Är eleverna över 20 år är det ett vuxenprogram som gäller. Det läser de på Komvux. Målet är att alla elever som går Sprint ska gå vidare till den utbildning de är intresserade av.

Uppdaterad: